Kroon

Kroon

Waarom een kroon?

Wij tandartsen zijn tegenwoordig een stuk terughoudender met het maken van kronen dan vroeger. Wat is er veranderd sinds dien? Het verschil zit hem in de materialen die we tegenwoordig gebruiken; de composietvulling (wit) heeft niet alleen de amalgaamvulling (grijs) vervangen, maar heeft ook zichzelf al een aantal keren ingehaald kwa eigenschappen en wordt steeds sterker.


Er zijn tegenwoordig twee redenen voor het maken van een kroon; composiet is niet sterk genoeg of is niet mooi genoeg.

Bij kiezen met grote vullingen en/of een wortelkanaalbehandeling is de kans groter op breuk en we willen voorkomen dat de wortel na een paar jaar doormidden splijt, daarom maken we hier vaak een (gedeeltelijke) kroon.

Tanden waarbij een vulling elk jaar afbreekt, krijgen soms ook een kroon. Wel moet er hier op gelet worden dat de oorzaak niet in de manier van dichtbijten zit.

Ten slotte zijn er nog de voortanden, waar een porseleinen kroon soms toch  mooier is dan de (nu al zeer mooi te polijsten) composietvulling.

Vooronderzoek

Voordat we een kroon maken, kijken we naar het totaalplaatje; wat zijn uw toekomstplannen voor het totale gebit? Wanneer een kroon in dit plaatje past dan willen we de wortel beoordelen met behulp van een röntgenfoto.

Heeft u in het verleden vaker pijn gehad aan de wortelpunt, geef dit dan aan. We willen niet een kroon plaatsen op een tand met een ontstoken wortelpunt.

Behandeling

De eerste behandeling duurt ongeveer een uur en de tand wordt verdoofd. We moeten heel precies een stukje van de tand en/of oude vulling wegslijpen zodat een kroon over de tand heen kan. Na het slijpen kunnen we een afdruk maken van uw tanden doormiddel van een digitale scanner of een afdrukpasta.

Het tweede gedeelte is het plaatsen van de kroon, dit duurt een half uur.

Complicaties

Het tandvlees raakt bij het boren beschadigd, wat nalast kan geven, maar het herstelt meestal binnen twee weken.

Een probleem wat we soms zien en wat niet weggaat, is dat het tandvlees zich een millimeter terug trekt waardoor de tandwortel zichtbaar en gevoelig blijft.


Informatie van het Ivoren Kruis vindt u hier.

Share by: